Kategorier
Målare

Måla om huset: När är det bästa vädret att måla utomhus?

Att måla om huset är en investering som inte bara ger ett estetiskt lyft utan också skyddar mot väder och vind. Men vilket är det bästa vädret att måla utomhus? Är det när solen skiner som mest eller när regnet öser ner? Här kommer några tips och råd för att få bästa resultatet när du ska måla om ditt hus.

Ta reda på väderleksrapporten

För att få ett optimalt resultat när du målar utomhus behöver du ta hänsyn till vädret. Om det är för kallt eller fuktigt så kommer färgen inte att fästa ordentligt och stanna kvar där den ska vara. Därför är det viktigt att du tar reda på väderleksrapporten innan du sätter igång med ditt måleriprojekt. Kommer det vara soligt eller åtminstone uppehåll från regn? Det går inte att måla om det regnar eller om det är för kallt, men det behöver heller inte vara strålande sol.

Sommarmånaderna är den bästa tiden att måla

Många tror att det bästa vädret att måla i är blå himmel och strålande sol. Men faktiskt så kan det vara en nackdel att måla när solen bränner på. En temperatur på mellan tjugo och tjugotre grader är idealiskt för att färgen ska torka ordentligt. Om nätterna inte är fuktiga och kalla så fungerar torktiden bra även då, men om man vet med sig att det kommer bli fuktiga nätter så bör man inte måla och låta det torka då. En tumregel som många målare använder sig av är att man inte bör måla i en månad som har bokstaven R i sig. Alltså är maj, juni, juli och augusti perfekta månader för att måla utomhus. Medan det ofta är för kallt och fuktigt i oktober och november för måleri.

Undvik att måla när solen ligger på

Om man målar när vädret inte är tillräckligt tillfredsställande vad gäller temperatur, luftfuktighet och nederbörd så riskerar man att få ett slutresultat som inte är särskilt tillfredsställande. När man målar om huset så vill man gärna att det ska se bra ut i slutändan och vara ordentligt gjort. Se till att kolla vädret kommande tiden inför ditt målarprojekt, lita inte blint på vilken månad det är. Det kan ju faktiskt regna och vara kallt även i maj. Att måla när solen ligger på som allra mest är heller ingenting att rekommendera, eftersom torktiden kan påverkas och utstrykningen av färgen inte blir så bra. För att ta reda på de bästa tiderna att måla på kan man kontakta en målare i Bromma för hjälp.