Kategorier
Barn

Häftiga lekredskap lockar barnen till lekplatserna

Hur ser det ut på din kommuns lekplatser? Är de välbesökta? Om inte, kanske du och dina barn ska komma in med ett medborgarförslag om att kommunen ska investera i nya, roliga lekredskap.

Att bo i en liten kommun kan ha både sina positiva och negativa sidor. Närheten till naturen gör att det finns många olika typer av platser där dina barn kan leka och ha roligt. Samtidigt kanske kommunen inte riktigt prioriterar de faktiska lekplatserna i området. Om du och dina barn är missnöjda med utbudet kan du gott sätta lite blåslampa i baken på de ansvariga. Leta gärna upp exempel på lekredskap som dina barn skulle uppskatta och bifoga ditt medborgarförslag. Det är nämligen mycket lättare att få igenom ett förslag om halva jobbet redan är gjort.

Så viktigt är lekredskap för barns vanor och lärande

Att det finns många och mångsidiga lekplatser för barn att leka på är viktigare än du kanske tror. Lek handlar nämligen inte bara om att barn har roligt. Det är också en fråga om lärande, socialt samspel, rörlighet och motion. På lekplatsen läggs grunden både till långa vänskaper och till hälsosamma vanor. I dagens samhälle är dock lekplatserna under stor konkurrens från stillasittande och skärmbaserade aktiviteter, även för mycket små barn. Det gäller alltså att de lekredskap som erbjuds faktiskt lockar barnen till lekplatsen. Om inte lekplatserna uppdaterats på länge är det minst sagt dags. Inga barn vill leka på gamla slitna, oälskade lekplatser som ingen verkar ta hand om.